Gemerek Gilaburusu

Şifa Kaynağı “Gemerek Gilaburusu

Gilaburu çalı şeklinde bodur bir ağaçtır. Genellikle İç Anadolu’da yetişir. Kırmızı salkım şeklinde yuvarlak meyvelidir. Bu meyveler sonbaharda toplanır. İlk toplandığında acı bir tadı vardır. Su içinde salamura yapılır. Yaklaşık bir ay sonra bu acılığını kaybeder. Bu şekilde (5-15 derecede) tazeliğini 1 yıl süreyle koruyabilir.

Yüksek miktarda C vitamini ve anti oksidan maddeler içerir. Daha önce de belirtildiği gibi önceleri acı bir tada sahip olan meyveler, salamura suyunda acılığını kaybeder. Bu haliyle içilebilir hale gelmiştir. Salamura suyundan günlük içilecek miktar çıkarılır, sıkılır, su ilavesi ile seyreltilir ve tercihe göre şeker ilave edilerek içilir. Burada dikkat edilmesi gereken, sıkılan meyvenin aynı gün tüketilmesi gerektiğidir.

http://www.resmigazete.gov.tr/ilanlar/eskiilanlar/2016/05/20160527-4.htm#%C3%8702

https://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/resources/temp/F12D4F24-1EC0-4808-BAEF-53F12474B632.pdf;jsessionid=93173FF9B9592B238F0BC5B517ABF3E5

BELEDİYE BAŞKANIMIZ
Remzi Kılıçdağı
REMZİ KILIÇDAĞI
KAYBETTİKLERİMİZ

Halis Turgut İLHAN 06.11.2019

Beyaz Masa Forum